Actualizat la: 29.11.2024

Proiectul SME/HPC

 

 

 Proiectul „Sporirea capacității competitive ale IMM-urilor prin utilizarea CPI”

 

Denumirea proiectului în engleză: Enabling SMEs to gain competitive advantage from the use of HPC (SME/HPC)

Coordonator: WATERFORD INSTITUTE OF TECHNOLOGY

Program: Erasmus+ Programme - Knowledge Alliances

Perioada de implementare: 01.11.2017 - 31.10.2020

 

Proiectul „Sporirea capacității competitive ale IMM-urilor prin utilizarea CPI” reprezintă un program educațional pentru IMM-uri în domeniul calculului de performanță înaltă (CPI).

 

CPI, (sau din engleză high-performance computing – HPC) permite prelucrarea datelor cu o eficiență fără precedent. Cele mai avansate infrastructuri și cunoștințe în domeniul CPI sunt localizate în universități și institute de cercetare, iar întreprinderile, în special IMM-urile, au acces sau competențe minime (sau chiar nule) de utilizare a acestei infrastructuri.

 

Astfel, scopul general al proiectului este de a îmbunătăți capacitățile de inovare ale IMM-urilor în regiunile periferice prin programe de informare și educare în domeniul CPI.

 

Obiective:

  • înțelegerea aprofundată a metodologiilor pentru reducerea diferențelor dintre instituțiile de învățământ superior și utilizatorii de cunoaștere din sectorul privat;
  • promovarea contactelor și legăturilor transnaționale dintre instituțiile de învățământ superior și întreprinderi, atât în cadrul regiunilor pilot, dar și la nivelul întregului parteneriat;
  • sprijinirea accesului la tehnologia HPC;
  • elaborarea unor programe educaționale adaptate și scurte, care să îmbunătățească relevanța și capacitatea de reacție a instituțiilor de învățământ superior cu privire la nevoile mediului privat;
  • îmbunătățirea competențelor și abilităților personalului instituțiilor de învățământ superior, precum și creșterea spiritului antreprenorial, a capabilității și a capacității acestuia de a rezolva probleme specifice mediului de afaceri prin aplicarea expertizei științifice.

 

Parteneri:

P1 Waterford Institute of Technology (Irlanda)

P2 University of Northumbria at Newscastle (Marea Britanie)

P3 Faculty of Information Studies in Novo mesto (Slovenia)

P4 Ambrosys GmbH (Germania)

P5 ARCTUR d.o.o (Slovenia)

P6 Vega Press Ltd (Marea Britanie)

P7 National Agency for Research and Development (Moldova)

P8 Executive Agency for Higher Education, Research, Development and Innovation Funding -UEFISCDI (Romania)

 

Oportunitățile lansate în cadrul proiectului, precum și informații despre activitățile implementate sunt anunțate pe site-ul proiectului: https://www.smehpc.eu/ și pe pagina de Facebook: https://www.facebook.com/SmeHPC-151267595550434/

 

_________________________________________________________________________________________________

Noutăți

 Ce este un super-computer? Cum acesta lucrează? De ce ar trebui sa-l utilizăm? Participă la Școala de vară și află răspunsul! Va fi informativ, inspirațional și distractiv!

 

Data: 29.06 – 01.07.2020

Locația: Moodle classroom

Data limită de aplicare: 15.06.2020

 

Aplică aici! 

 

Subiecte:

- Introducerea în domeniul calculului de înaltă performanță (high performance computing - HPC)

- Exerciții și soluții la probleme reale utilizând calcul de înaltă performanță 

- Istorii de succes

Nivelul: Începător, mediu și avansat.

Limba de instruire: engleza

 

Pentru mai multe detalii, contactați-ne: alenka.pandiloska@fis.unm.si  sau doinita.ulinici@ancd.gov.md

 

Meet(up) HPC: powering business growth. Un workshop interactiv de două zile

 

În perioada 25-26 mai 2020, consorțiul SME/HPC organizează evenimentul Meet(up) HPC: powering business growth”, program de pregătire online adresat companiilor prin care aceste pot dobândi noi cunoștințe despre HPC, despre actorii activi la nivel european și despre oportunități de finanțare în domeniu și pot interacționa atât cu furnizori de HPC europeni, cât și cu alți reprezentanți ai mediului de afaceri. La eveniment vor fi prezenți experți și antreprenori din diverse țări europene precum Irlanda, Slovenia și România. Participarea este gratuită, în limita locurilor disponibile.

 

Ședința comitetului de gestionare a proiectului SME/HPC s-a desfășurat ONLINE

 

Ținând cont de situația actuală la nivel global cu privire la COVID-19, partenerii proiectului „Sporirea capacității competitive ale IMM-urilor prin utilizarea CPI” au decis modificarea formatului de întâlnire pentru ședința comitetului de gestionare a proiectului. Ca rezultat, evenimentul care trebuia să aibă loc la data de 24-25 martie 2020 la Potsdam, Germania, a fost organizată în format online.

 

Astfel, la ședință s-a discutat despre situația actuală a livrabilelor proiectului, managementul calității proiectului, dar și s-a făcut un brainstorming cu privire la organizarea Conferinței Final HPC în Republica Moldova.

   

Întrucât evenimentul a avut succes prin manifestarea activă a partenerilor, fără întâmpinarea cărora probleme tehnice, s-a decis aplicarea acestui format inclusiv pentru alte tipuri de evenimente care urmează a fi organizate în viitorul apropiat în cadrul proiectului.

 

Participarea ANCD la “On the job experience” în Nova Gorica, Slovenia

 

În perioada 10-11 octombrie 2019, a avut loc, la Nova Gorica, în Slovenia, evenimentul „On the job experience”, organizat în cadrul proiectului Erasmus+ SME/HPC.

 

Scopul seminarului a fost familiarizare cu tematica accesului IMM-urilor la capacitățile oferite de super-calculatoare. Evenimentul a fost găzduit de ARCTUR DOO – primul centru privat de HPC in Slovenia și unul din puținele din Uniunea Europeana.

 

În prima parte a evenimentului au fost prezentate bunele practici precum: proiectul Turism 4.0 care analizează statistici de fluxuri a turiștilor în Slovenia; Proiectul Fortissimo din domeniile de construcții de mașini, prognoza meteo, proiectarea navelor, desene animate, metalurgie.

 

A doua parte a evenimentului a constat într-o întâlnire de coordonare a partenerilor proiectului SME/HPC (Steering Committee Meeting). Discutiile au fost centrate pe analiza progresului în implementarea proiectului și pe stabilirea activităților viitoare.

La seminar au participat reprezentanții din Slovenia, Germania, Irlanda, Romania și Moldova.

 

_________________________________________________________________________________________________

Comunicate 

Supercomputting – un pas înainte în procesul de dezvoltare a IMM-urilor

 

Companiile, institutele și alte organizații colectează cantități mari de date pe care nu le pot prelucra într-un timp rapid. Astfel, cercetătorii petrec uneori săptămâni întregi în care rulează simulări, ceea ce atrage costuri (timp, bani) și duce la încetinirea lansării ideilor inovatoare.

 

Astăzi, în lumea digitală, posibilitățile de dezvoltare depășesc limitele imaginației. Pentru a fi competitivi pe piață și a aduce valoare adăugată, atât companiile cât și mediul academic și de cercetare dezvoltă idei noi. Societatea solicită noi invenții, prognoze meteo precise, teste de coliziune fără distrugerea produsului propriu-zis, siguranța că avionul va decola, testare de noi medicamente și multe altele. Astfel, calculatoarele simple nu sunt capabile să țină pasul cu toate aceste cereri de prelucrare a datelor.

 

Cu toate acestea, există o modalitate de a accelera procesarea datelor voluminoase, de a reduce costurile de dezvoltare și de a crește avantajul concurențial. Cunoscută sub denumirea de  supercomputing (eficiență înaltă de procesare) sau calcul de înaltă performanță (High Performance Computing - HPC), această tehnologie nu este deloc nouă, dar este mai accesibilă acum ca niciodată. HPC se referă la cele mai puternice computere din lume. Este un sistem informatic capabil să prelucreze cantități mari de date într-un timp foarte scurt, rezolvând probleme numerice complexe în diferite domenii. Cel mai cunoscut exemplu este utilizarea HPC pentru prognoza meteo, dar bunele practici arată că poate fi utilizat pe scară largă și în alte domenii precum fizică, chimie, știință nucleară, astronomie, simulări grafice, animații și multe altele.

 

HPC-ul implică resurse financiare enorme, dar acestea tind să devină mai accesibile nu numai ca infrastructură, ci și ca serviciu. Deci, nu este neapărat necesar ca un IMM să dețină propriul sistem, deoarece poate accesa acest serviciu prin furnizori cum ar fi Amazon Web, Google Cloud și Sabalcore. Pentru cei care doresc o abordare mai personalizată în analizarea datelor, există companii mai mici care oferă servicii extinse sau institute de cercetare care asistă companiile în abordarea celor mai mici probleme pe care le întâmpină pentru elaborarea prototipului, eficientizând costurile și timpul.

 

Deoarece utilizarea HPC nu este chiar atât de ușoară, proiectul SME/HPC, implementat în cadrul programului Erasmus+, are scopul de a elabora materiale de instruire și ghiduri destinate IMM-urilor pentru a cunoaște avantajele utilizării HPC în dezvoltarea produselor și proceselor inovatoare. Proiectul este implementat de 8 parteneri din 6 țări europene, respectiv: Waterford Institute of Technology, Irlanda; Northumbria University și Vega Press Ltd, Marea Britanie; Faculty of Information Studies Novo mesto și  Arctur d.o.o., Slovenia; Ambrosys, Germania, Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării, Romania; Agenția Națională pentru Cercetare și Dezvoltare, Republica Moldova.

 

Pentru a afla mai multe detalii despre proiect și despre eveniment, vizitați pagina web: https://www.smehpc.eu/ .

 

"Sprijinul Comisiei Europene pentru producerea acestui material nu constituie o aprobare a conținutului, ci reflectă opiniile autorilor. Comisia nu poate fi considerata responsabila pentru orice utilizare a informațiilor pe care le conține. "